Mniej koenzymu Q10 w produktach spożywczych

przez | 2 lutego, 2015

Mniej koenzymu Q10 w produktach spożywczych

Prowadząc nowoczesny tryb życia coraz częściej jesteśmy zmuszeni sięgnąć po przechowywane, konserwowane i wielokrotnie przetwarzane produkty spożywcze, stąd też zawartość niezbędnych do życia substancji odżywczych w naszym pożywieniu jest zazwyczaj zbyt mała. Coraz więcej specjalistów opowiada się zatem za stosowaniem środków uzupełniających. Zawierają one zarówno witaminy jak i składniki mineralne oraz pierwiastki śladowe przynajmniej w ilościach odżywczych, a więc takich, jakie dostarczylibyśmy naszemu organizmowi dziennie przy optymalnym odżywianiu.
Taka sytuacja należy jednak do wyjątków, gdyż większość spośród nas – jak już wspomniano – z różnych przyczyn odżywia się nieracjonalnie. Skutkiem tego zapasy koenzymu Ql0, uszczuplone naszym nieroztropnym trybem życia, nie są uzupełniane w wymaganym stopniu poprzez normalne dostawy produktów spożywczych.

Jedzmy częściej świeże owoce i warzywa! Są one zdrowe zawierają wiele ważnych witamin oraz substancji balastowych, regulujących funkcjonowanie żołądka i jelit.